Cumpărătura

Școala Cumpărătura

Copilașii ce învață la școala din Cumpărătura, Suceava, au fost primii beneficiari ai campaniei de informare Fii isteț, fă-te văzut!

Evenimentul tragic din Decembrie 2019 a fost cel ce a catalizat campania de informare Fii isteț, fă-te văzut! Fiecare dintre noi a tras măcar o sperietură dacă a condus în condiții de vizibilitate redusă datorită unui pieton îmbrăcat în haine închise la culoare, fără nici un fel de echipament reflectorizant. Este realitatea pe care o trăim și ne dorim ca cei mici să fie cei care vor educa pe cei mari. Aceasta este dorința proiectului nostru, să ajungem în fața cât mai multor copii, tineri și adolescenți prin intermediul campaniei noastre de informare pentru a crește gradul de conștientizare a necesității de a te face vizibil în trafic.

Am pus la punct o serie de activități interactive, adaptate grupelor de vârstă, astfel încât fiecare participant la activitate să fie o persoană resursă în comunitatea din care face parte.

Campania nostră a început la Școala din Cumpărătura unde învață 27 de copilași, învățământ simultan atât preșcolari cât și școlari. M-a impresionat foarte mult privirea acestor copii, curată, caldă. Au fost deosebit de atenți și receptivi în cadrul activității derulată în parteneriat cu C.J.R.A.E. Suceava și I.P.J Suceava.

 

Acești elevi circulă zilnic pe un drum european intens circulat, fără trotuare, de aici și nevoia pentru însușirea regulilor de circulație încă de la grădiniță.

Îi povesteam doamnei învățătoare că mi-am dorit foarte mult ca aceasta campanie de informare să înceapă la ei în localitate, deoarece accidentul tragic dinaintea Crăciunului ne-a determinat să demarăm toate parteneriatele necesare pentru a face această campanie de informare posibilă. Ne gândim de mai bine de un an de zile la necesitatea unor programe educaționale pe această temă, deoarece numărul pietenilor implicați în accidente grave sau ușoare este foarte mare în județul nostru, dar și la nivel național.

Credem că cei mici, copiii sunt cei mai buni mesageri ai proiectului Fii isteț, fă-te văzut! Cei mici au puterea de a fi foarte convingători și din experiență știu că sunt foarte buni în a respecta regulile de la școală, mai ales când sunt astfel de campanii în parteneriat cu instituții de renume în comunitatea locală.

 

 

Dumbrăveni

La Dumbrăveni am fost primiți cu multă căldură de doamna profesoară Adriana Duceac și ceilalți profesori. M-a uimit privirea copiilor, o privire caldă, curată, de copii cuminți, ascultători.

Am lucrat cu mai multe clase de elevi, iar informațiile pe care le-au aflat pe parcursul activităților cu siguranță îi vor ajuta să fie responsabili ori de câte ori circulă pe marginea drumurilor.

Elevii au spus că mereu trebuie să fie foarte atenți, pentru că în localitatea lor se circulă cu viteză, fiind un drum foarte circulat, face legătura între Suceava și Botoșani.

 

Tot aici am descoperit un lucru foarte interesant, ce se întâmplă de multe ori, la modul declarativ stăm foarte bine, toți copiii știau că te poți face văzut în trafic folosind veste reflectorizante, mulți au spus că au acasă. Atunci când vrei să afli cum stau lucrurile de fapt, e nevoie să pui întrebările potrivite. I-am întrebat pe cei ce au spus că au veste reflectorizante, au ridicat mâna aproape toți cei prezenți, când au purtat ultima dată vesta reflectorizantă. Ce crezi că au răspuns? … da, așa este, nu își mai aminteau, una dintre eleve a răspuns că ultima dată a purtat-o în luna octombrie. Aceste răspunsuri mi-au întărit încă o dată că această campanie are rost și că e nevoie să educăm tinerii încă de la grădiniță, astfel încât obiceiul de a te face vizibil în trafic să devină o normă, așa cum este în cazul batistelor ce se folosesc atunci când ne suflăm nasul (știm cu toții că nu ne ștergem nasul cu mâneca sau cu hainele, ci mereu cu o batistă).

Ține legătura cu noi